Sportsdykkere vil hjælpe museer

Historiske fund i de danske farvande forsømmes – og går alt for ofte tabt, fordi museerne ikke har penge, ansatte og tid nok til at sikre kulturarven på havbunden.

Sådan siger sportsdykker og amatørarkæolog Hans Dal til DR P4 Trekanten. Hvis det stod til ham fik sportsdykkerne en langt større rolle i bevaringen af oldtidsminder under havet.

Hans Dal var som en del af Marine-Arkæologisk-Gruppe i Fredericia i Lillebælt i 2012 med til at finde det, der efter alt at dømme er en fiskeplads fra stenalderen. Et fund, der siden ikke er blevet undersøgt nærmere af museumsfolk.

Mange steder i de danske farvande er fund som det i Lillebælt dog ved at gå tabt, siger seniorforsker Søren H. Andersen fra Moesgaard Museum til DR P4 Trekanten.

– Problemet er, at vi hverken har penge nok, eller sat fagfolk nok ind på at bevare og udforske de fund, der bliver gjort, siger han til radiostationen. Han betegner fundene som interessante fra et internationalt perspektiv.

Sportsdykkere har siden 2005 haft forbud mod at hjælpe med at sikre oldtidslevn på havbunden på anden måde end ved at fotografere dem – noget som både Hans Dal og Søren H. Andersen mener skal ændres. På den måde kunne dedikerede amatører hjælpe fagfolk fra museerne med at forvalte kulturarven under havet.

Læs mere hos DR Trekanten:kortlink.dk/e9zu