Marinestaben til dykkere: Skriv telefonnummer på dit udstyr – og husk reflekser

Husk: Ring 1-1-2 i en nødsituation

Det er ikke længere nødvendigt at ringe direkte til Marinestaben i tilfælde af en mulig dykkerulykke. Dykkere skal i stedet blot huske at ringe 1-1-2, oplyser Forsvarets Operationscenter til Sportsdykkeren. Når det sker, så overtager Marinestaben straks ansvaret for indsatsen, og indsatsen kommer på denne måde hurtigere i gang end ellers. Tabt udstyr kan meldes på telefon 8943 3099.
Læs mere om sagen her: Marinestaben: Ring 1-1-2 i nødsituationer

Hjælp os med at undgå unødige redningsaktioner: Skriv navn og telefonnummer på dit dykkerudstyr.

Sådan lyder opfordringen fra Forsvarets Marinestab til dykkere i danske farvande.

– Af og til udløser tabt dykkerudstyr overflødige redningsaktioner – og det vil vi naturligvis helst undgå. Samtidig kan et telefonnummer på udstyret også hjælpe os til at identificere personer, der faktisk savnes. Så har vi noget at arbejde videre med, siger orlogskaptajn Mette Stab-Nielsen, der er daglig leder af Forsvarets Operationscenter i Århus, til Sportsdykkeren.

Intet at frygte
Søværnet har tidligere opfordret sejlere til at gøre det samme, og har lanceret en særlig samling klistermærker, der kan klistres på bådene. Det udløste dengang en frygt for, at sejlerne så uforvarende kunne komme til at hænge på regningen for unødige redningsaktioner. Men det skal man altså ikke frygte, siger orlogskaptajnen.

– Det sker kun i helt særlige tilfælde, at politiet starter en erstatningssag – og det sker kun efter ualmindelig dårlig opførsel til havs. Det er altså ikke tilfældet med tabt dykkerudstyr. Her vil et telefonnummer kun gøre livet lettere for os, siger Mette Stab-Nielsen til Sportsdykkeren.

Hun oplyser, at opfordringen om mærkning i princippet gælder alt udstyr.

– Bøjer, båden og alt, der flyder, giver naturligvis sig selv. Men det bedste er at mærke alt udstyr, siger Mette Stab-Nielsen. Hun opfordrer dykkere, der taber flydende udstyr, til at kontakte Marinestaben, så det kan blive registreret.

Orlogskaptajnen kender ikke til tal for, hvor mange redningsaktioner i Danmark der hvert år kan kædes sammen med dykning – men oplyser, at tallene for frivillige aktiviteter som sådan de seneste år har været stigende.

Dyk sikkert – og brug reflekser

Dykkere er generelt rigtig gode til at overholde reglerne i Danmark, og Mette Stab-Nielsen opfordrer alle til at fortsætte med at dykke sikkert og bruge A-flaget.

Samtidig så opfordrer hun dykkere til at udstyre dykkerdragten med reflekser.

– Moden har de seneste år fremmet mørke eller ligefrem sorte dykkerdragter, og de er svære at se i vandet for redningsmandskab. Derfor er det en god ide at sikre sig med eksempelvis reflekser for at gøre sig mere synlig, siger hun.

Foto: Forsvaret / Helicopter Wing Karup.