Dykning skal give børn med diagnoser ro

Dykning kan være en hjælp til børn, der har det svært. Derfor har Vallensbæk Sportsdykkerklub har startet et snorkeldykkerhold for børn, der blandt andet er målrettet børn med psykiatriske diagnoser som ADHD og Aspergers.

Holdet er åbent for børn mellem 8 og 13 år både med og uden diagnoser – og dykningen med børnene er med til at skabe fokus. Det fortæller Christian Normand fra Vallensbæk Sportsdykkerklub til Sportsdykkeren.

– Vores erfaring er, at det giver børnene ro og overskud at være under vandet. Det er jo nok også noget, som vi voksne oplever, siger han.

Holdet er startet med støtte fra den fælleskommunale idrætspulje i det gamle Københavns Amt, og klubben har siden fået flere henvendelser fra foreningslivet i kommunen, der gerne vil høre om arbejdet med børnene.

 – Det vigtige er, at vi laver aktiviteter for børn både med og uden diagnoser – men hvor de dyrker sporten på helt lige vilkår, siger Christian Normand.

Skaber fællesskab og venskab

Han kalder holdet for et projekt, som ud over de sportslige udfordringer samtidig er med til at hjælpe dem med at skabe fællesskaber og venskaber gennem dykning.

 – Det er en slags inklusion, når det er bedst. Og det hjælper børn med udfordringer til at indgå i et socialt fællesskab – noget som de ellers tit har svært ved, siger Christian Normand.

Børnene skal gennemgå de gængse snorkeløvelser og lære de grundlæggende teknikker, men undervisningen er tilrettelagt lidt anderledes end normalt – og det er også kun de børn, som er klar til det, som senere vil få mulighed for at gå til prøve.

 – Vi gennemfører undervisningen på det enkelte barns præmisser. Nogen har det måske svært med det en dag, og så er det ok. Andre slås måske med at bruge snorklen. Det er alt sammen noget, som vi tager i børnenes tempo. Det vigtigste er, at vi har det sjovt med det og hinanden, siger Christian Normand.

Se en video med dykkerholdet her: kortlink.dk/pun9